Biovela Utenos mėsa

Iš ko susidaro parduodamo galvijo kaina?

Auginant, o vėliau ir parduodant gyvulį svarbu žinoti, koks laikas tam palankiausias, kaip tinkamai pasiruošti pardavimo momentui. UTENOS MĖSOS specialistai rekomenduoja galvijus parduoti skaičiuojant kainą pagal skerdeną, nes taip ūkininkui finansiškai naudingiausia. Kiekvieno galvijo mėsos kaina vertinama pagal penkis svarbiausius kriterijus: raumeningumą, riebalingumą, svorį, amžių ir rūgštingumą.

  • Raumeningumas vertinamas pagal bendrą Europos Sąjungos klasifikavimo sistemą SEUROP. Atitinkamai yra skiriamos šešios raumeningumo klasės. Geriausiu raumeningumu pasižymi S klasės  skerdenos, už jas turėtų būti mokama didžiausia kaina. Prasčiausiu raumeningumu pasižymi P klasės skerdenos.
  • Skerdenų riebalingumas skiriamas į penkias riebumo klases: 1, 2, 3, 4 ir 5. 1-osios riebumo klasės skerdenos riebalų sluoksnio praktiškai neturi, o 5-oji riebumo klasė žymi labai didelį riebalinio sluoksnio kiekį. Didžiausios kainos verta yra 2-4 riebalingumo klasės skerdena.
  • Pagal galvijo amžių yra skiriamos šešios skerdenų kategorijos:
    • Z – nuo 8 iki 12 mėn. amžiaus galvijų skerdenos.
    • A – nuo 12 iki 24 mėn. amžiaus nekastruotų galvijų patinų (bulių) skerdenos
    • B – 24 mėn. ir vyresnių nekastruotų galvijų patinų (bulių) skerdenos
    • C – 12 mėn. ir vyresnių kastruotų galvijų patinų (jaučių) skerdenos
    • D – apsiveršiavusių galvijų patelių (karvių) skerdenos
    • E – 12 mėn. ir vyresnių kitų galvijų patelių (telyčių) skerdenos

Ūkininkams rekomenduojama galvijus ruošti pardavimui iki 24 mėn., nes būtent tokio amžiaus galvijai, dėl eksporto sąlygų, kainuoja brangiausiai.

  • Galvijai pagal svorį skirstomi į 10 kategorijų: 300-349(kg), 350-399(kg), 400-424(kg), 425-449(kg), 450-474(kg), 475-499(kg), 500-549(kg), 550-599(kg), 600-799(kg), virš 800(kg). Geriausiai įvertinami ir superkami brangiausiomis kainomis galvijai, kurių gyvas svoris svyruoja nuo 500 kg iki 799kg.
  • Rūgštingumas yra svarbus kriterijus nustatant mėsos kokybę. Idealus pH rodiklis turėtų būti apie 5,5. Siekiant aukščiausios kokybės mėsos, ūkininkui reikėtų pasidomėti gyvulio genetine informacija, kadangi būtent gyvulio genetika gali nurodyti ar mėsa genetiškai yra normalaus, ar padidinto pH. Mėsos rūgštingumą lemia ir gyvulio patiriamas stresas, todėl auginimo laikotarpiu gyvuliui reikia suteikti kiek įmanoma geresnes, streso nekeliančias sąlygas. UTENOS MĖSA rūpinasi, kad transportuojamiems gyvuliams būtų sudarytos geriausios įmanomos sąlygos ir jie patirtų kuo mažiau streso.